כבר נפתחו נגדכם תיקי הוצאה לפועל ונושים נוספים מתדפקים על דלתכם. אתם רוצים לנסות להסדיר את החובות אך מרגישים שגם אם תעמדו בתשלומים החודשיים לתיקי ההוצאה לפועל לעולם לא תסיימו עם החובות. זה כנראה הזמן לשקול כניסה להליכי פשיטת רגל.
הבקשה לפשיטת רגל
ראשית נציין, כי גם החייב וגם הזוכה יכולים להגיש בקשה לפשיטת רגל.
חייב אשר מתנהלים נגדו תיקים בהוצאה לפועל, צווי מאסר ועיקולים רודפים אחריו ונראה כי לעולם לא יצליח להביא לסילוק חובות אלה, אולי עדיף לו שישקול להגיש בקשה לפשיטת רגל. הליכי פשיטת רגל משמעותם ריכוז חובותיו של החייב ומציאת הסדר לפיו ישלם החייב לנושים באופן מסודר והוגן וזאת לאחר בדיקה קפדנית של יכולתו הכלכלית של החייב.
הבקשה לפשיטת רגל מוגשת לבית המשפט המחוזי והיא כפופה לאישורו של כונס הנכסים הרשמי אשר בדק את מצבו הכלכלי של החייב, הכנסותיו, חובותיו ונכסיו.
צו כינוס ומינוי נאמן
לאחר שהגיש החייב את הבקשה לפשיטת רגל מורה בית המשפט על מתן צו כינוס. משמעות צו הכינוס היא כינוס כל נכסיו של החייב ולרוב ממנה בית המשפט גם נאמן. במסגרת צו הכינוס קובע בית המשפט צו תשלומים אותו על החייב לשלם מידי חודש בחודשו. בנוסף בית המשפט יטיל על החייב הגבלות שונות ויורה על הפקדת דרכונו אצל כונס הנכסים הרשמי. במסגרת זו גם יקבע מועד לדיון בבקשה. בית המשפט גם יורה על עיכוב הליכים כללי כנגד החייב.
הכרזה על החייב כפושט רגל
במידה והחייב עומד בכל הקריטריונים ועמד בצו התשלומים שקבע לו בית המשפט, נעתר בית המשפט לבקשת החייב ומכריז עליו כפושט רגל. עם מתן צו פשיטת רגל הדבר יפורסם ברשומות.
במסגרת הליכי פשיטת רגל התשלומים החודשיים וכן כספים נוספים הנכנסים לקופת הכינוס מתחלקים בין הנושים בהתאם לסדר נשייתם וכן עוברים לכיסוי בעלי תפקידים בהליך פשיטת רגל.
צו הפטר
היתרון בהליך פשיטת רגל לעומת ניהול ההליכים בהוצאה לפועל הוא שהחייב עשוי לקבל צו הפטר אשר למעשה פותח עבורו דרך חדשה וכניסה למסלול חדש ונקי בחיים.
החייב רשאי להגיש בקשה לקבלת צו הפטר ובית המשפט יחליט לאחר בחינת המצב האם ליתן לחייב צו הפטר מלא או חלקי מחובותיו. מרגע מתן צו ההפטר לא יוכלו הנושים אשר לגבי חובם ניתן צו הפטר לשוב ולנסות להיפרע מהחייב בשל אותו חוב.
ביטול הליכי פשיטת רגל
חשוב לזכור כי גם לאחר שהוכרז החייב כפושט רגל הוא נמצא תחת עינם הפקוחה של כונס הנכסים, בית המשפט וכמובן הנושים. אם החייב יבצע פעולה שלא בתום לב או ינצל לרעה את הליכי פשיטת רגל, בית המשפט עשוי לבטל את הכרזת החייב כפושט רגל.